lauantai 10. syyskuuta 2016

Mikä sukeltajatyyppi olisit? - Tee testi!


Meitä sukeltajia on moneen lähtöön. Oletko ikinä ajatellut, kuka sukeltamisen lukuisista arkkityypeistä olisit? Tee testi ja kokeile!

1. Mihin lähdet sukeltamaan?
a) Liveaboard-safarille Malediiveille, jotta pääset sukeltamaan mahdollisimman paljon yhden matkan aikana.
b) Luolaan, jossa pääset kokeilemaan uutta erikoistaskulamppuasi.
c) Lajimäärältään tunnettuun kansallispuistoon, jota ihminen ei ole vielä pilannut.
d) Upeista värikontrasteistaan tunnetulle laiturirakennelmalle.
e) Sinne minne hotellin naapurissa oleva sukellusfirma myy retken huomenna.

2. Mitä pakkaat mukaan?
a) Välineesi, paksun lokikirjasi ja matkamuistopaitoja aikaisemmilta sukellusmatkoilta. Sekä paljon rahaa.
b) Kolme eri teknisillä ominaisuuksilla varustettua märkäpukua, maski vahvuuksilla ja ilman, kaksi tietokonetta sekä tosi käteviä solkia, joilla voi kiinnittää asioita.
c) Kalakirjan, korallikirjan, kasvikirjan ja batiikkivärjättyjä puuvillavaatteita iltapäiväksi.
d) Uuden kamerasi, vedenalaisen kotelon, videokameran, lamput, tiivisteitä, varatiivisteitä, laturit jne. Ja jotain vaatteitakin ehkä.
e) Normaalit lomavaatteet: T-paita, shortsit ja flipflopit. Muistat ottaa mukaan myös sukelluskorttisi, jotta voit todistaa olevasi sukeltaja.


3. Laivalla sukellusten välissä
a) Juttelet muiden sukeltajien kanssa siitä, missä kaikkialla he ovat sukeltaneet, missä itse olet käynyt ja mihin kukin aikoo suunnata seuraavaksi.
b) Käyt hiplaamassa muiden sukeltajien välineitä ja tavaroita, kysyt niiden merkkejä ja arvioita siitä, ovatko ne hyviä vai eivät.
c) Tutkit nilviäiskirjaasti tehdäksesi tarkan lajinmäärityksen sille edellisellä sukelluksella nähdylle vihreä-oranssille mönkijälle.
d) Asetat huolellisesti kamerasi makean veden ämpäriin ja toivot, ettei kukaan kolhi sinun kalliita laitteitasi omilla halpisvehkeillään.
e) Katselet maisemia ja nautit auringosta. Syöt ja juot myös hyvin. Paluumatkalla otat oluen.

4. Muut eivät pidä sinusta, koska
a) he ovat kateellisia kaikista niistä sukelluskohteista, joissa olet käynyt ja siitä, mitä kaikkea olet nähnyt.
b) he eivät jaksa kuunnella vertailuasi siitä, onko Mareksen vai Aqualungin puku parempi, jos sukeltaa alle 35 metrin syvyydessä hiukan normaalia lämpimämmässä vedessä, mutta virtauksen ollessa kuitenkin voimakas.
c) paasaat sukellusten välissä merten saastumisesta ja syyllistät passiivis-aggressiivisesti muita siitä, jos merivessaan tipahtaakin jotain sinne kuulumatonta.
d) he joutuvat aina odottamaan sinua sukelluksella, kun unohdut ottamaan täydellistä kuvaa kallionkolossa piilossa olevasta mureenasta.
e) ei voi olla ihan varma, muistatko kaikki käsimerkit oikein.

5. Muut rakastavat sinua, koska
a) sinulla on huikeimmat tarinat siitä, miten kerran näit 50 mantaa eli paholaisrauskua lilluessasi niiden puhdistusaseman viereisessä kallionkolossa. Herätät sisäisen maailmanympärysmatkailijan muissakin.
b) sinulta voi aina lainata varamaskia, oikeanlaista taskulamppua tai vedenpitävää pussukkaa tavaroille. Kaikkeen hyvin varustautuneena luot turvallista tunnelmaa ympärillesi.
c) hihkut sukelluksen jälkeen riemusta, kun vihdoin näit polycarpa auratan. Ilosi on sydämellistä ja vilpitöntä!
d) lähetät matkan jälkeen kaikille upeita valokuvia ja videoita yhteisistä kokemuksistanne. Yhteiset muistonne jäävät ikuisesti elämään.
e) luot ympärillesi rennon ja hauskan fiiliksen. Kerrot hauskoja juttuja sukeltamisen ulkopuolisesta elämästä, kuten tv-ohjelmista, golfista tai mökkeilystä. Osaat keskustella ns. normaalien ihmisten normaaleista asioista.

6. Kotona
a) suunnittelet seuraavaa sukellusmatkaa
b) täytät kotisi uusimmalla ja ominaisuuksiltaan parhaimmalla kodintekniikalla.
c) kierrätät kaikki kotitaloutesi jätteet ja lahjoitat rahaa saimaannorppien suojeluun.
d) otat lähikuvia puolukanvarvuista ja ikuistat utuista järvimaisemaa aamuruskon hetkellä.
e) käyt töissä, nautit ajasta perheesi ja ystäviesi kanssa ja harrastat monia eri asioita.

7. Lautaseltasi löytyy
a) eksoottisia makuja, wokkeja, nuudeleita, mausteseoksia ja yrttejä, joilla voit palauttaa mieliin ihania matkamuistoja edelliseltä reissultasi.
b) ruokaa, jonka ravintoarvot on tarkasti punnittu: sopiva määrä proteiineja, hiilareita, hivenaineita, vitamiineja hyviä ja huonoja rasvoja. Maulla ei niin väliä, voihan sitä pahviakin syödä.
c) vegaanista ruokaa tai jos oikein villi olet, niin joskus maitotuotteita ja muniakin. Viiniä tietysti myös.
d) kauniisti aseteltu annos, joka ehtii kuitenkin jäähtyä sillä aikaa, kun otat siitä kuvia someen.
e) makaronilaatikkoa, ketsuppia ja porkkanaraastetta. Enemmän on parempi.

8. Jos voittaisit lotossa
a) jättäisit nykyisen työsi, muuttaisit tropiikkiin ja perustaisit oman sukelluskeskuksen.
b) perustaisit uuden yrityksen, joka tähtäisi lämpötiloihin reagoivien tasapainotusliivien tuotekehitykseen.
c) lahjoittaisit rahat merten ja eläinten suojeluun.
d) ostaisit entisten lisäksi vielä pari uutta videokameraa, pienen ja ison still-kameran, sekä tietokoneellesi ammattilaisten suositteleman uusimman kuvankäsittelyohjalman. Palkkaisit itsellesi myös yksityisopettajan neuvomaan, miten niitä käytetään.
e) maksaisit asuntolainan pois, ostaisit uuden auton ja kiertäisit vähän mualimoo.

.
.
.
.


Eniten A-vastauksia:
Olet hurahtanut! Sukelluskärpänen puri kerralla ja kovaa. Peruskurssin jälkeen olet käyttänyt kaikki lomasi ja rahasi sukeltamiseen. Kaikki mikä tulee se myös menee. Sinulle on parissa vuodessa kertynyt huima määrä merkintöjä lokikirjaan ja kokemuksia ja sukelluskavereita löytyy ympäri maailman. Olet kiertänyt Suuren valliriutan, Chuuk-laguunin, Raja Ampatin ja Meksikon cenotet. Et enää käy muunlaisilla ulkomaanmatkoilla. Museot, shoppailu, biitsit tai laskettelurinteet eivät kiinnosta. Perheesi, ystäväsi ja työkaverisi ovat joko kyllästyneitä kuulemaan ainaisista sukellusmatkoistasi tai kysyvät heti edellisen matkan jälkeen, että mihinkä ja koska lähdet seuraavaksi? Puolisosi kannattaisi olla joko sukeltaja itsekin tai sitten muutoin hyvin omatoiminen lomailija. Tulevaisuudessa siintänee sukellusammattilaisen ura.

Eniten B-vastauksia:
Olet tekniikkasukeltaja ja välinehifistelijä! Heti OWD-kurssin jälkeen suuntasit sukelluskauppaan ja hankit kerralla kaikki vermeet viimeisen päälle. Sinulla on monen eri paksuista märkäpukua, on skin-pukua tai pelkkää puseroa. Regut, tasapainotusliivit, maskit ja räpylät täytyy olla omat ja mieluiten mittatilaustyönä tehdyt. Tavallisen liivin lisäksi sinulla on wing-liivi ja rebekin on jo tuttu väline. Lamppuja tarvitsee tietysti monenlaisia, eri ominaisuuksilla eri tilanteisiin. Sukellustietokoneesi on viimeistä mallia sisältäen kaiken kompassista langattomaan ilmaintegrointiin. Nautit aidosti välineiden teknisten ominaisuuksien tarkkailusta ja niiden tuomista eduista pinnan alla. Sydämesi sykähtää ilosta, kun posti tuo netistä tilaamasi uuden kamerantiivisteen. Siviiliammatiltasi olet tietysti insinööri.

Eniten C-vastauksia:
Olet merihippi! Kasvoit katsoen David Attenboroughin dokumentteja ja tiedät kaiken valtamerten tilasta. Tunnet mangroveviidakon ekosysteemin ja tiedät, mikä uhkaa koralliriuttoja, jos ilmastonmuutos etenee. Sinusta on ihan normaalia maata tunti hiljaa paikallaan matalassa hiekkavedessä katsomassa mandariinikalojen parittelua.Pidät ystävillesi pyytämättä ja yllättäen esitelmiä siitä, kuinka lehmät tappavat enemmän ihmisiä kuin hait ja kuinka pitää boikotoda ravintoloita, jotka myyvät haineväkeittoa. Tunnistat niin kalat, korallit, kasvit kuin nilviäiset tuosta vaan. Puhut niistä vain niiden latinalaisilla nimillä. Podet huonoa omaatuntoa sukellusmatkojei edellyttämästä lentomatkustamisesta, mutta kompensoit syyllisyyttäsi lahjoittamalla rahaa hyviin kohteisiin. Salaa haaveilet olevasi meribiologi, mutta päädyt kuitenkin tekemään tavallista toimistotyötä, katsomaan kalavideoita youtubesta, värjäämään hiuksesi hennalla ja äänestämään vihreitä.

Eniten D-vastauksia:

Olet vedenalainen kuvaaja. Ostit ensin pienen GoPron ja huomaamattasi annoit pirulle pikkusormen. Seuraavaksi löysit itsesi vertailemassa kameroiden ominaisuuksia netissä yökaudet. Teet exceleitä niistä ja pisteytät. Lopulta tilaat Amerikasta asti uusimmat mallit. Pinnan alla tilanteen ikuistaminen kameralle tai videolle on tärkeämpää kuin läsnäolo ja kokemus. Ja eihän siellä pelkkä kamera ei riitä, kuvaat myös huikeita videoita ja sinulla on isot valonheittimet mukana. Pidät niistä hellempää huolta kuin lapsistasi. Jumitat pinnan alla koko muuta sukellusryhmää, kun jäät joka kotilon kohdalle etsimään täydellistä kuvakulmaa, oikeaa valoa ja sopivia kameran säätöjä. Koska jos sinulla on ammattilaisvehkeet, olet lähes puoliammattailainen itsekin, eikö? Editoimistasi kuvista voisi pitää näyttelyn, niin kauniita ne ovat. Ihmettelet vaan, kun vieraat alkavat tehdä illanistujaisista lähtöä jo siinä vaiheessa, kun sinä vasta pääsit kalavideoiden näyttämisen vauhtiin.


Eniten E-vastauksia:
Olet Pekka Perussukeltaja. Sukeltaminen on sinusta kivaa ja sukeltaessa tapaa kivoja tyyppejä. Hyvään lomaan kuuluu kuitenkin myös muuta. Edellinen sukelluksesi oli kaksi vuotta sitten tehty päiväreissu ja joudutkin siksi ennen joka sukellusta hiukan kertailemaan asioita. Se voi hiukan jännittää, mutta pinnan alla rentoudut ja sukellusmuisti palailee jälleen. Menet iloisesti ryhmän mukana, etkä valita kohteista tai virtauksista. Käytät tyytyväisenä sukellusfirman vuokravälineitä, eikä sinua haittaa, kuinka moni muu on muhinut samassa märkäpuvussasi. Muiden kertoessa viime kuun matkastaan Raja Ampatiin, sinä muistelet toissaviikon Tappara-Ilves -matsia.
Elämääsi mahtuu muitakin asioita kuin sukeltaminen. Onneksi olkoon!


1 kommentti:

  1. Jos olisin sukeltaja, olisin marihippikuvaaja, sekoitus C:tä ja D:tä. Nyt olen vain maanpäällinen hippikuvaaja.

    VastaaPoista