keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Sukellusmatkailu


Ihana loma oli! Mihinkäs sitä seuraavalla kerralla? Ajatus uudesta sukellusmatkasta hiipii helposti mieleen aika pian edellisen jälkeen. En harrasta Suomessa sukeltamista, joten suunta on aina otettava jonnekin kohti lämpimämpiä vesiä. Tunnen kyllä monia, jotka viihtyvät kotimaisissa vesissä, Itämeren upeita hylkyjä tutkien, paikallista luontoa ihaillen tai vaikka vanhoissa kaivoksissa seikkaillen. Kylmänarkana ja hyvää näkyvyyttä toivovana ajatus Suomi-sukeltamisesta on kuitenkin vieras, vaikka kuinka opettelisin käyttämään kuivapukua.

Hyvää sukellusmatkaa etsiessä pohdin seuraavia kriteereitä:

Matkan ajankohta: mitkä kohteet ovat hyviä sukellettavia haluttuna ajankohtana? Millainen on ilman ja veden lämpötila, onko sadekausi tai mahdollisesti kovia virtauksia?

Miten kaukana matkakohde on? Nykyään ilmastokeskustelun keskellä mieleen nousee kysymyksiä lentämisen vaikutuksista, eikä sitä huvikseen lentele ympäriinsä muutenkaan. Lentokoneessa on etenkin pitkän ihmisen epämukavaa matkustaa. Useamman lennon ja vaihdon reissu jonnekin hyvin kauas on myös kestoltaan yleensä pitkä ja raskas. Välillä kohde on valikoitunut tämän vuoksi lähempää, vaikka se ei sukeltamisen kannalta niin upea olisikaan.

Hinta. Kyllä, vaikuttaahan se. Jos rahaa olisi loputtomiin käytettävissä, olisin jo käynyt läpi Raja Ampatit, Australian Valliriutan ja monet Tyynenmeren kohteet. Pienenä vinkkinä, että Aasian suunnalta löytyy yleensä edullisempia reissuja kuin vaikkapa Karibianmereltä.

Sukelluskohteet. Onko tarjolla hylkyjä, riuttoja, muck divingia? Paljon kaloja ja kasveja vai vähän vähemmän? Suuria eläimiä, kuten paholaisrauskuja, vai pienempää ihmeteltävää, kuten nudibrancheja. Kovia virtauksia vai kevyttä lillimistä? Ja mitä näistä toivot?

Näitä kaikkia on hyvä pitää mielessä, mutta usein käy kuitenkin niin, että sopiva matka vaan tulee eteen. Kun olet heittänyt universumille toiveen uudesta sukellusreissusta, tulee joku ehdottamaan sinulle tarkoitukseen hyvin sopivaa reissua tai näet mainoksen jostakin juuri oikeanlaisesta matkasta. Näin se toimii, kun elämä kantaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti