tiistai 2. elokuuta 2016

Sukellussanasto


Ennen kuin menen pidemmälle omiin sukelluskokemuksiin, ajattelin, että voisi ehkä olla kiva avata hiukan yleisimpiä sukellustermejä, joita tulee kirjoituksissani vilisemään. Yritin etsiskellä netistä, löytyisikö hyvää suomenkielistä perussanastoa, mutta ei oikein hypännyt silmään. Jos löydätte, niin laittakaa minulle linkki. Englanninkielisiä löytyy moniakin, kuten esimerkiksi Scubatravelin tai wikipedian sanastot. 

Alla joitakin aika yleisiä juttuja. Tähän sanastoon voi palata, kun regut, matalapaineletkut, painovyöt ja muut menevät sekaisin. Lista ei ole mitenkään täydellinen ja tulen varmasti täydentämään sitä ajan myötä, kun huomaan sieltä jotain oleellista puuttuvan. Saa kertoa, jos huomaa tässä suoranaisia virheitä.

Koska reissut ovat usein kansainvälisiä, vilisee myös suomalaisten sukeltajien puheessa anglismeja siellä täällä. Siksi omakin sukelluskieleni on sekoitus suomea ja englantia. Esim. suurimmalle osalle kaloista ja muista koralliriutan eläimistä tiedän vain englanninkieliset nimet, enkä ole kokenut edes kovin tarpeelliseksi etsiä, löytyykö niille suomenkielisiä nimiä. Joten ei pidä kielipoliisien vetää hernettä nenään, jos laitan ilmaa BCD:hen ja teen sukelluksen päätteksi safety stopin. Tärkeintä on, että tulee ymmärretyksi. :)

BCD = tasapainotusliivi englanniksi (buoyancy control device)

Maski = Lienee selvää? Naamari, joka peittää silmät ja nenän. Joillakin on korvatkin peittäviä maskeja.

Matalapaineletku = Letku joka vie ilmaa pullosta tasapainotusliiviin.

Noste = ”Vedessä kappaleeseen kohdistuva noste vastaa kappaleen syrjäyttämän vesimäärän painoa” (suora lainaus OWD-oppikirjastani). Jos noste on positiivinen, kappale kelluu. Näin halutaan sukeltaessa asian olevan, kun ollaan pinnalla. Mutta sukeltaessa nosteen pitäisi olla neutraali, niin päästään helposti liikkumaan pinnan alla. Käytännössä tämä tarkoittaa sukeltaessa pikälti sitä, paljonko pumppaat ilmaa itseesi (hengittämällä ulos ja sisään) tai tasapainotusliiviisi (ilmapullosta). Nosteeseen vaikuttaa myös sukelluspuku, eli paljonko se kelluttaa. Oikeaan nosteeseen tarvitaan yleensä painoja (ks. painovyö). Nosteen ollessa negatiivinen, kappale (eli sukeltaja) vajoaa. Siksi painovyöllä ei saisi olla liikaa painoja. Menee liian raskaaksi homma. Tilannetta voi toki korjata lisäämällä ilmaa tasapainotusliiviin. (Ai niin, Noste on myös sen improvisaatioteatterin nimi, jossa näyttelen, mutta se onkin ihan eri tarina! ;) )

Painovyö = Soljella vyötärölle kiinnitettävä hihna, johon laitetaan eri painoisia painoja tarpeen mukaan. Painoja tarvitaan, että päästään pinnan alle, eikä jäädä kellumaan pinnalle. Painojen määrä vaihtelee ihmisen koon, kokemuksen ja ties minkä muun seikan johdosta. Jotkut käyttävät painovyön sijasta tasapainotusliivin taskuihin integroituja painoja. Näppärämpää.

Open Water Diver, OWD = Sukelluksen peruskurssi PADI-järjestelmässä. PADI:n kurssijärjestelmä on muuten selitetty hyvin suomeksi mm. Sukelluskeskuksen sivuilla:

Okto, octopus = Vaihtoehtoinen ilmanlähde, vara-annostin, eli regulaattorin toissijainen annostin. Tarkoitettu kaverille tai itselle hädän hetkellä. Yleensä kirkkaan keltainen, jotta se huomataan helposti.

Regu, regulaattori = Se letku tai oikeastaan annostin eli suukappale, josta yleensä sukeltaessa ilmaa hengitetään. Virallisemmin sanottuna regulaattorin kakkososa, eli ensisijainen regulaattorin annostin. Yleensä musta annostin ja musta letku.

Safety stop = turvapysähdys englanniksi (myös erään sukelluskeskuksen baari Indonesiassa ;) )

Tasapainotusliivi = Sukeltajien käyttämä liivi, jota täytetään ja tyhjennetään ilmalla sen mukaan, halutaanko lisätä tai vähentää nostetta vedessä. Pinnalla se tulee täyttää, jotta pystytään kellumaan ja esim. lepäämään vedessä liikkuessa.

Turvapysähdys = Sukelluksen lopuksi 3-6 metrin syvyydessä tehtävä 3 minuutin mittainen pysähdys, jonka tarkoituksena on hidastaa nousua ja tehdä se turvallisemmaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti